Paksoi
Brassica rapa subsp. chinensis
Plantinformatie
halfschaduw
medium
Voedzaam
30
1
10–20 °C
5–10 dagen
Ja
Ja
Nee
Zaaikalender
Beschrijving
Aziatische bladgroente.
🌱 Teeltadvies
Paksoi (Brassica rapa subsp. chinensis) heeft een teeltwijze die sterk wordt beïnvloed door zijn specifieke groei-eigenschappen. Hij staat het liefst in halfschaduw. Voedzaam is ideaal als bodemstructuur voor een stevige groei. Wat betreft watergift hoort deze plant bij 'medium'. Kieming verloopt typisch bij temperaturen rond 10–20°C met een kiemduur van 5–10 dagen.
Oogst
De oogst van Paksoi gebeurt zodra hij de soortspecifieke rijpheid bereikt. Oogsten bij droog weer verlengt de houdbaarheid aanzienlijk. Let op tekenen van rijpheid zoals geur, kleurverzadiging en lichte loslaatbaarheid.
Bewaren
Paksoi bewaar je volgens zijn producttype: koel, donker en vooral droog. Beschadigde exemplaren moeten onmiddellijk worden verwijderd. Beschadigde exemplaren moeten onmiddellijk worden verwijderd.
Voedingswaarde
Paksoi bevat verschillende voedingsstoffen die afhankelijk van ras en teeltomstandigheden kunnen variëren. Door Paksoi te combineren met andere groenten ontstaan brede voedingsprofielen. Door Paksoi te combineren met andere groenten ontstaan brede voedingsprofielen.
Combinatieteelt
In combinatieteelt doet Paksoi het goed naast soorten die de bodemstructuur verbeteren. Rotatie doorheen de jaren voorkomt bodemziekten en uitputting. Vermijd buren die een sterke concurrentie vormen om voedingsstoffen.