Cacao
Theobroma cacao
Plantinformatie
halfschaduw
hoog
Voedzame grond
300
3
24–30 °C
21–120 dagen
Ja
Nee
Ja
Zaaikalender
Beschrijving
Boom die cacaobonen produceert.
🌱 Teeltadvies
Cacao (Theobroma cacao) ontwikkelt zich optimaal wanneer je inspeelt op zijn unieke groeiomstandigheden. Een standplaats met halfschaduw bevordert een gezonde groei. Voedzame grond is ideaal als bodemstructuur voor een stevige groei. De waterbehoefte valt in de categorie 'hoog'. Kieming verloopt typisch bij temperaturen rond 24–30°C met een kiemduur van 21–120 dagen.
Oogst
Cacao oogst je best wanneer zijn karakteristieke vorm en kleur volledig ontwikkeld zijn. Oogsten bij droog weer verlengt de houdbaarheid aanzienlijk. Oogsten bij droog weer verlengt de houdbaarheid aanzienlijk.
Bewaren
De bewaartips voor Cacao hangen af van het ras en het doel, maar koele en droge omstandigheden werken vrijwel altijd goed. Beschadigde exemplaren moeten onmiddellijk worden verwijderd. Voor langere bewaring kunnen drogen, invriezen of inmaken goede opties zijn.
Voedingswaarde
Cacao bevat verschillende voedingsstoffen die afhankelijk van ras en teeltomstandigheden kunnen variëren. De plant levert naast smaak ook functionele voedingsbestanddelen. De plant levert naast smaak ook functionele voedingsbestanddelen.
Combinatieteelt
Cacao kan goed gecombineerd worden met planten die gelijkaardige terrein- en lichtbehoeften hebben. Rotatie doorheen de jaren voorkomt bodemziekten en uitputting. Rotatie doorheen de jaren voorkomt bodemziekten en uitputting.