Kiemrode kool
Brassica oleracea var. capitata (kiem)
Plantinformatie
volle_zon
hoog
Vochtig kiemmateriaal
20–25 °C
3–5 dagen
Ja
Nee
Nee
Zaaikalender
Beschrijving
Rode kiemgroente, decoratief en gezond.
🌱 Teeltadvies
Kiemrode kool (Brassica oleracea var. capitata (kiem)) heeft een teeltwijze die sterk wordt beïnvloed door zijn specifieke groei-eigenschappen. Hij staat het liefst in volle zon. Vochtig kiemmateriaal is ideaal als bodemstructuur voor een stevige groei. Wat betreft watergift hoort deze plant bij 'hoog'. Kieming verloopt typisch bij temperaturen rond 20–25°C met een kiemduur van 3–5 dagen.
Oogst
De oogst van Kiemrode kool gebeurt zodra hij de soortspecifieke rijpheid bereikt. Let op tekenen van rijpheid zoals geur, kleurverzadiging en lichte loslaatbaarheid. Regelmatig plukken voorkomt kwaliteitsverlies en stimuleert verdere groei.
Bewaren
De bewaartips voor Kiemrode kool hangen af van het ras en het doel, maar koele en droge omstandigheden werken vrijwel altijd goed. Voor langere bewaring kunnen drogen, invriezen of inmaken goede opties zijn. Beschadigde exemplaren moeten onmiddellijk worden verwijderd.
Voedingswaarde
Kiemrode kool levert een mix van vitaminen, mineralen en fytonutriënten. De plant levert naast smaak ook functionele voedingsbestanddelen. Door Kiemrode kool te combineren met andere groenten ontstaan brede voedingsprofielen.
Combinatieteelt
Kiemrode kool kan goed gecombineerd worden met planten die gelijkaardige terrein- en lichtbehoeften hebben. Vermijd buren die een sterke concurrentie vormen om voedingsstoffen. Rotatie doorheen de jaren voorkomt bodemziekten en uitputting.