Zaaikalender.be
Japanse wijnbes

Japanse wijnbes

Fruit ☀ volle zon 💧 medium 🪴 ondersteuning 🌿 buiten

Rubus phoenicolasius

Plantinformatie

Zon:
volle_zon
Watergift:
medium
Bodem:
Voedzame bodem
Plantafstand:
200
Kiemtemperatuur:
5–20 °C
Kiemduur:
14–30 dagen
Binnen voorzaaien:
Nee
Buiten telen:
Ja
Kasje aanbevolen:
Nee
Steun nodig:
Ja (stok / rek)

Zaaikalender

Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
uitplanten
oogst

Beschrijving

Oranje zachte bes, zeer zoet.

🌱 Teeltadvies

Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) ontwikkelt zich optimaal wanneer je inspeelt op zijn unieke groeiomstandigheden. Een standplaats met volle zon bevordert een gezonde groei. De bodem mag het best Voedzame bodem zijn om wortelontwikkeling te stimuleren. Deze soort vereist een waterniveau dat als 'medium' wordt geclassificeerd. Zaden kiemen doorgaans bij 5–20°C en hebben meestal 14–30 dagen nodig tot ontkieming.

Oogst

De oogst van Japanse wijnbes gebeurt zodra hij de soortspecifieke rijpheid bereikt. Oogsten bij droog weer verlengt de houdbaarheid aanzienlijk. Regelmatig plukken voorkomt kwaliteitsverlies en stimuleert verdere groei.

Bewaren

Japanse wijnbes bewaar je volgens zijn producttype: koel, donker en vooral droog. Regelmatige controle van de voorraad voorkomt grote verliezen. Regelmatige controle van de voorraad voorkomt grote verliezen.

Voedingswaarde

Japanse wijnbes bevat verschillende voedingsstoffen die afhankelijk van ras en teeltomstandigheden kunnen variëren. Door Japanse wijnbes te combineren met andere groenten ontstaan brede voedingsprofielen. Het gebruik van Japanse wijnbes past in een gevarieerd voedingspatroon.

Combinatieteelt

Japanse wijnbes groeit harmonieus wanneer hij buren krijgt die verschillende worteldieptes hebben. Bloemen of kruiden in de buurt helpen vaak met bestuiving of plaagonderdrukking. Een doordachte rij-indeling voorkomt schaduwvorming op deze plant.